Geri

Genco Erkal, Samsun ve…

Gazete Ekip yazarı Okan Dilek'in ünlü tiyatrocu Genco Erkal, Samsun ve tiyatro konusunu kaleme aldığı yazısını keyifle okuyacaksınız...

11:17:08 | 2024-07-31
Okan DİLEK
Okan DİLEK      okan.dilek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Tiyatro ekipleri en güzel ve en heyecanlı turnesini Karadeniz’e ve özellikle Samsun’a yapar, Samsun'da olmaktan büyük mutluluk duyardı. Tiyatrocu dostlarımız ağabeylerimizden bu gerçek yaşanmış sohbetlerinin tanığıyım.

Samsun’a gelen tiyatroculara gösterilen ilgi tiyatro gruplarının günlerce oyun sergilemesine neden olmaktaydı. 1-2 günlüğüne gelen, günlerce Samsun'da kalır, perdelerini açmaya devam ederdi.
Hatta aynı oyunu birkaç kez bile izlemekten keyif aldığını söyleyen tiyatro izleyicilerinin de olduğunu biliyoruz.

Genco Erkal’ın sahneye koyduğu ‘Aslan Asker Şıvayk’ TEK kişilik oyununu izleyen şanslı tiyatro izleyicilerindenim. Yıkılan, bugün yerinde yeller esen Mecidiye girişinde ki Konak Sineması Aslan Asker Şıvayk, Genco Erkal’ın bu oyununu izlemek için tiyatro izleyicilerinin saatlerce gişe önünde beklediğinin tanığıyım. Aslan Asker Şıvayk tek kişilik bir oyun ancak sanki sahnede 10-15 kişi görev yapıyor. Genco Erkal'ın ilerleyen yaşına rağmen sergilediği performans dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bu oyun öncesi Genco Erkal’ın Samsun’a geldiğini öğrendim. Yaşar Aslan ile birlikte koşa koşa sohbet halinde bulunduğu Oda Tiyatrosu'na gittik. Sohbet ediyordu etrafındakilerle. Ben de katıldım ve bir müddet dinledikten sonra kendimi tanıttım ve kendisinden röportaj talebinde bulundum. Sakin ve vakur ses tonuyla, -Bugün hafta sonu izin yapıyorum” dedi… Şaşırdım kaldım. Nedir ? Niyedir ? Neden ? Niçin ? böyle bir duruş gösterdiğini o andan itibaren yıllarca beynimi yedim durdum.

Bir zaman sonra bu hareketi neden yaptığını anladım ve hak verdim kendisine. Sonrası yaşamımda bu ve buna benzer durumlarla birkaç kez karşılaştım, zor durumda kalmamak adına o yıllarda Genco Erkal ustanın davranışı hep yol haritam oldu.

Daha sonra Genco Erkal hocamızla başka oyunlar için Samsun’a geldiğinde bu konuyu kendisiyle konuşup gülüşmeler ve hoş sohbetlerimiz oldu. Konak Sineması, Samsun, Tiyatro, Genco Erkal ve Ben…

Unutulmaz anlar ve hatıraların mirası gibi…

Ne güzel ne güzel...

Toprağı Bol Olsun, Allah Rahmet Eylesin. Bir efsane oyuncuyu daha kaybetmenin derin üzüntüsü içinde sanat camiası...


okan dileksamsuntiyatrogenco erkal


Yazıyı Sesli Dinle