Geri

Çiftlik Caddesi nasıl kurtulur?

Çiftlik Caddesi üzerinde projeler yapıp yapıp yüzüne gözüne bulaştıran gürüh, bir an önce bu güzergahın canlılığına tanık ettiği her dokuya sahip çıkarak yaşamasına katkı sunmalı.

12:12:51 | 2024-09-03
Okan DİLEK
Okan DİLEK      okan.dilek@gazeteekip.com
Köşe Yazısını Sesli Dinle

Şehrin daha önemli sorunları var iken şimdi bu konu mu? Diyecekler….
Aynen böyle düşünülmekte ve böyle düşünülmeye devam edilyor.
-Kapattılar, yaya trafiği yaptılar. Açtılar, araçlar burun buruna yol aldı, 2 dakikalık yolu 20 dakikada yol almaya başladı. Önemli gün ve haftalarda ters yönden gösteri yürüyüşleri yapıldı, caddenin başından konvoylarla siyasiler ardı ardına geçti. Yani günümüzde değersizleştirilmeye çalışılan Çiftlik Caddesi her ne hikmetse kitlesel hareket ve toplu yürüyüşlerde daima tercih edilen güzergah oldu.
Çünkü bu güzergahın bir ruhu var. Ve hala yaşayan bir canlı gibidir Çiftlik caddesi. Bugün içinde yürüyüp gidenler farkında olmayabilir. Ancak o 40 yılı aşmış binaların balkonlarından dışarıyı seyredenler, onlar bu caddenin üzerinde yaşananların yakın tanıkları olmuştur.
Gösterilerin yapıldığı, korsan mitinglerin düzenlendiği, lastiklerin yakılıp mesajların verildiği, 12 Eylül askeri darbeye karşı duruş gösterenlerin taşın, sopanın mermilerin havada uçuştuğu cadde. Yani tarihi bir güzergah burası.

Kimler bu cadde üzerinden geçmedi ki, Süleyman Demirel’inden, Bülent Ecevit'ine bir çok siyasi genel başkan seçmenlerine el salladı. Siyasilerin Çiftlik Caddesi’nden geçmesi programlarının ilk sırasında yer almaktaydı.

Çiftlik Caddesi Yaşayan Bir Duyguya sahiptir. Ve hala eski iş yeri ve bankaların yıllarca hizmet verdiği güzergahda yol tarifi yapılır. Mesela “ESKİ İŞ BANKASI’…. Karşısında ki cadde Şevketiye Caddesi. Doğru yürdüğünde Yapı Sekiz Konutlarına çıkarsınız ve Kardeşler Fırını…. Yanında, ilerisinde, sağında, solunda açılıp kapanan onlarca bilindik tabelalar hala o isimleri ile anılarak yol tarifi yapılmaktadır. Lise Caddesi'nden yukarı doğru yürüdüğünde KATOÇA kavşağına çıkılır.

Çiftlik Caddesi üzerinde projeler yapıp yapıp yüzüne gözüne bulaştıran gürüh, bir an önce bu güzergahın canlılığına tanık ettiği her dokuya sahip çıkarak yaşamasına katkı sunmalı.

Çiftlik Caddesi Nasıl Kurtulur?
Nazım İmar Planlarını yapan plancıların, bu alanın şehrin bir marka adresi olduğu mevzusunu çok da önemsemediği ortaya çıkmıştır. Şehrin Atakum yönüne doğru yapılaşmada sürat kazanması ve tercihlerin o bölgeye yapılması ile birlikte şehir merkezi değersizleştirilmeye başlanmıştır. Oysa yerel yönetimler başta olmak üzere plancılar şehrin değerini korumak ve kollamakla da mükelleftir. Fakat son yıllarda bu böyle olmamıştır.
Çiftlik Caddesi anıların, varlıkların, çoklukların, yoklukların ve en önemli değerlerin ilmik ilmik işlenmiş şehrin en önemli yüzüdür. Şehrin Markasıdır! Önemli işletmelerin ve iş yerlerinin adresidir. Çiftlik Caddesi şehrimizin en önemli tarihi belleğidir.

-Yaptım olmadı, boz yine yaparız, orasını yık, burasını topla, eğri olmuş düzelt…. Nereye kadar bu caddemiz şamar oğlanı olmaktan kurtulacak?

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız, memleket insanı, değer verdiğimiz ve önemsediğimiz şahsiyet inanıyorum ki bilim insanları, Avrupa ve Ülkemizin en önemli plancılarını bir araya getirerek Çiftlik Caddresi'nin Yaşayan Ruh Duygusunun kazanılmasında ciddi çalışmalar yapacaktır.

Hatta hatta bu konuda önceki dönem Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapmış olan Menderes Türel ile görüşmesini tavsiye ediyorum. Muhteşem sonuçlar çıkacağına inanıyorum.

Antalya'da eski değerini yitiren ancak yapılan çalışma ile eski cazibesine kavuşturulan Şarampol Caddesi en güzel örnek olacaktır Çiftlik Caddesi'ne...

Çiftlik Caddesi Samsun’un belleğidir. Modernize edilerek başarılı proje ile canlılığına, değerine değer katarak yine eskiden olduğu gibi bu güzergahta ki tüm detayların mutlu edilmesi belleğin kurtarılmasına katlı sağlayacaktır.


okan dileksamsunantalyaçiftlik caddesişarampol caddesi


Yazıyı Sesli Dinle