Geri

Usta'dan Yumaklı'ya kokarca sorusu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, kahverengi kokarca böceğiyle ilgili TBMM soru önergesi veren İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta, fındığın geleceğinin tehlikede olduğuna dikkat çekti.

12:47:40 | 2024-08-28


Haberi Sesli Dinle

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta, önce Samsun’daki fındık bahçelerini ziyaret etti, ardından bahçelerde yaptığı tespitlerden sonra; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, kahverengi kokarca böceğiyle ilgili TBMM soru önergesi verdi.

FINDIĞIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Tarım ve Orman Bakanlığını daha önce uyardığını belirten Usta, 29 Eylül 2023 tarihinde konuya ilişkin soru önergesi verdiğini söyledi. Yaklaşık 500 bin ailenin geçimini sağladığı ve 2 milyar doları bulan ihracat değeri ile Türkiye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın geleceğinin tehlikede olduğunu vurgulayan Usta, “Tarım ve Orman Bakanlığına, 29.09.2023 tarihli ve 654 sayılı verdiğimiz soru önergesinde, bu zararlının verdiği ve vereceği tahribattan bahsetmiş, hükümet yetkililerini uyarmıştık. 2024 yılı hasatında gördük ki uyarılarımız dikkate alınmamış, Türk çiftçisi yine görmezden gelinmiştir" dedi.

FİYATI 130 TL AÇIKLANAN FINDIK 30 TL’YE SATILDI
2024 yılı için bakanlık tarafından açıklanan fiyatla, piyasa fiyatının arasında uçurum olduğunu söyleyen Usta, üreticinin mağdur olduğunu belirterek, “Üreticiler, fiyatı 130 TL açıklanan mahsullerini, kahverengi kokarca böceğinin zararı sonrası 30-40 TL’ye satmıştır. Haşerenin hiç zarar vermediği, en kaliteli fındık bile 100 TL civarına satılmış, çiftçimiz mağdur olmuştur. Her üretici kendi bahçesini ilaçlasa bile, Bakanlık eliyle toplu bir mücadele gerçekleştirilmediği için çabalar sonuçsuz kalıyor. Tarım ilaçlarına fahiş zamlar gelmiş, fiyatları dört kat artmış fakat bu artışlara herhangi bir müdahalede bulunulmamış, çiftçilerimiz yine yalnız bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

İşte Erhan Usta'nın Bakan Yumaklı'ya yönelittiği sorular

ÖNLEM ALINDI MI?
Kahverengi kokarca ülkemizde ilk kez tespit edildiğinde, yayılmaması ve yok edilmesi adına etkili bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa bu önlemler nelerdir?

İLAÇ DESTEĞİ OLACAK MI?
Son dönemde fiyatları dört kat artan tarım ilaçlarına ilişkin herhangi bir denetleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Yapılmamışsa neden fahiş fiyatlarla mücadele edilmemiştir? Bu tarım ilaçları neden makul fiyattan üreticilerimize ulaştırılmamaktadır? Bakanlık eliyle toplu bir ilaçlama düşünülmekte midir? İlaç desteği ile ilgili bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu çalışma hangi aşamadadır?

ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANACAK MI?
Kahverengi kokarcanın ülkemize girmesinden bu yana fındık üretimine ve üreticisine verdiği zarar ne kadardır? Bu zarar karşılanmış mıdır? Zarar karşılanmadıysa bununla ilgili bir çalışma yürütülmekte midir?

EKİPLER SAHADA MI?
Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında sahada ekipler çalışmakta mıdır? Ekipler görevlendirildiyse ne tip çalışmalar yapmaktadırlar?

SAMURAY ARILARI NEREDE?
Uzun vadede etkili olacak olan, kahverengi kokarca böceğiyle biyolojik mücadelede önemli rol oynayan samuray arıları kolonileri kurulmuş mudur? Kurulduysa bölgelere kaç kovan samuray arısı salınmıştır?

ÜRETİCİ BİLGİLENDİRİLDİ Mİ?
Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz kokarca ile mücadele hususunda bilgilendirilmekte midir? Bu bilgilendirmenin kapsamı nedir?

45 GÜN VADE GÜNÜ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?
TMO fındık alımı konusunda neden istekli değildir? Çiftçilerimiz için çok uzun olan 45 günlük vade süresi neden kısaltılmamaktadır? Bu vade kısaltılmadığı zaman üreticilerin mallarını esnafa satmak zorunda kaldığı tespit edilememiş midir? Vade süresinin kısaltılmasıyla ilgili bir çalışma var mıdır? Çalışma yoksa çiftçilerimiz neden piyasanın insafına bırakılmaktadır?

FINDIK ÜRETİCİSİ YALNIZ MI?
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fındık üreticisini yalnız mı bırakacaksınız? Eğer yalnız bırakmayacaksanız kahverengi kokarca zararlısına karşı ne tür bir önlem almayı düşünüyorsunuz?


erhan ustafındıkfındık üreticisisamsunkaradenizfındık bahçesikahverengi kokarcaiyi partiibrahim yumaklıtarım ve orman bakanı