Samsun’un sel ve su baskını çilesi Meclis gündeminde
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, özellikle Salıpazarı, Terme ve Çarşamba’nın sel konusunda taşıdığı risklere işaret eden CHP Milletvekili Murat Çan, iktidar partisine “Salıpazarı Barajı’nı bitirmeniz için daha kaç sel yaşanması gerekiyor?” sorusunu yöneltti.
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, özellikle son bir aylık periyotta ülkemizi etkisi altına alan yoğun yağışların sebep olduğu sel ve su baskınlarına ilişkin TBMM’de Araştırma Komisyonu Kurulması talebiyle verilen önerge üzerine yaptığı konuşmada, Samsun’un altyapı sorunlarına dikkat çekti, ilgili kamu kuruluşları ve yöneticilerini, görev ve sorumluluklarını yerine getirmemekle eleştirdi.
Konuşmasında, Samsun’da neredeyse haftada bir tekrarlayan taşkın ve su baskınları yaşandığına işaret eden Murat Çan, “Samsun’da bir doğa olayının felakete dönüşmesini önleyecek mahiyette hiçbir tedbir alınmamıştır. Bunun en somut örneği Salıpazarı Barajı’dır. Terme’yi, Salıpazarı’nı, Çarşamba ilçemizi selden kurtarmak için yapılması gereken ilk iş Salıpazarı Barajı’ydı. Barajın inşaatı 2017 yılında başladı, hesapta 2020 yılında hizmete girecekti. Sene kaç? 2023, aradan 2 tane seçim geçti. İnşaat daha temel seviyesinde, ortada hâlâ baraj yok. Bu inşaatı tamamlaması gerekenlere, tamamlatması gerekenlere soruyorum: Yahu, Allah aşkına, daha neyi bekliyorsunuz? Kaç seçim geçmesi gerekiyor Terme’nin, Salıpazarı’nın doğal afetlerden korunması için, ayrıca kaç canın yitirilmesi gerekiyor? Meydanlarda “Biz eser siyaseti yapıyoruz.” diye nutuk atmak kolay ama iş Salıpazarı Barajı’na gelince gözünüz kör, kulaklarınız sağır oluyor, lal kesiliyorsunuz. Samsun, bugün haftada bir sel ve su baskını felaketi yaşar hâle geldiyse eğer, bunun sorumlusu bellidir. Gerekli tedbirleri almayan, yapılması gerekenleri yapmayan kamu idareleri ve onu yöneten zihniyetlerdir. Bir doğa olayını felakete dönüştüren işte budur” dedi.
BAKAN YUMAKLI’YA SALIPAZARI BARAJI SORULARI
Öte yandan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Salıpazarı Barajı inşaatında yaşanan gecikme konusunda bir de soru önergesi verdi. Önergesinde, Salıpazarı Barajı’nın 2020 yılında tamamlanmak üzere projelendirilip ihale edildiğini ancak aradan geçen 6 yılda inşaatın ancak yüzde 10 seviyelerinde olduğunu kaydeden Çan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:
- 2020 yılında hizmete girmesi gereken Salıpazarı Barajı, 2023 yılına gelmiş olmamıza rağmen neden hala tamamlanamamıştır?
- Yüklenici firma, söz konusu barajın inşası konusunda hangi yükümlülüklerini yerine getirmiş, hangilerini getirememiştir? Yerine getirilmeyen yükümlülükler ile ilgili hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
- İlgili kamu idaresi(DSİ), söz konusu baraj inşaatı ihalesine ilişkin hangi yükümlülüklerini yerine getirmiş, hangilerine yerine getirmemiştir? Yerine getirilmeyen yükümlülükler ile ilgili sorumlu kurum yöneticilerine yönelik idari ve adli yönden hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
samsunchptbmmmilletvekilimurat çanmeclis