SAMSUN'DA ÖĞRENCİLERE 'DİJİTAL BECERİLER' EĞİTİMİ
Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından, İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik, ‘Dijital Beceriler Eğitimi’ düzenledi.
Samsun TSO çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından, İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik, ‘Dijital Beceriler Eğitimi’ düzenledi.
Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılını ‘Avrupa Beceri Yılı’ olarak ilan etmesi çerçevesinde, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Samsun Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi tarafından, bir günlük ‘Dijital Beceriler Eğitimi’ düzenlendi. Samsun Üniversitesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen eğitime, Samsun İstiklal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 30’a yakın öğrenci katıldı. Etkinlikte, Samsun Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cumhur Türk, ‘Dijital Okur Yazarlık’, Samsun Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Merve Ergüney, ‘Sosyal Medya ve Etkileri’ ve Samsun TSO Bilgi İşlem Müdürü Burak Şekercioğlu ise, ‘Veri Analizi’ başlıklarında eğitim verildi. Programda ayrıca, Samsun’da faaliyet gösteren Helimore Havacılık Arge Tasarım Mühendislik Teknoloji İmalat Sanayi Ltd. Şti. yetkililerince de öğrencilere firma sunumu gerçekleştirildi.
Dijital bilgiye sahip olmayanlar dezavantajlı
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçilmesiyle birlikte teknolojinin hızla geliştiğini, ulaşılabilen bilgi miktarı ve bilgiye erişimin arttığını belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bilgi iletişim teknolojilerine erişim ve dijital becerilerdeki eksikliklerden dolayı yaşanan eşitsizlikler, dijital uçuruma sebep olmaktadır. Bu sebeple, bireylerin hayatlarının her aşamasında değişimlere ayak uydurması ve değişimlerle baş edebilmesi için temel becerilerini yenilemesi ya da beceri kazanması kaçınılmaz olmuştur. Avrupa’daki yetişkinlerin yüzde 44’ü temel dijital becerilere sahip değilken, ülkemizde bu oran yüzde 72 oranındadır. Toplumda bireylerin aktif olarak rol oynayabilmeleri için yeterli düzeyde dijital yetkinliğe sahip olmaları gerekmektedir. Temel dijital becerilere sahip olmayan yetişkinler yüksek bir sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıyadır. Dijital uçurumun dezavantajlı kısmında yer alan bireyler, hayatın pek çok alanında dışlanmaktadır” dedi.
Amaç, gençlerin öz farkındalıklarını artırmak
Açıklamasında, çoğu OECD ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de dijital becerilere sahip olmayan yetişkinlerin çalışma hayatına katılma olasılıklarının daha düşük olduğuna dikkati çeken Murzioğlu, ”Ayrıca, daha vasıflı yetişkinlere göre işsiz kalma olasılıkları daha yüksektir. Dijital becerilere sahip olmayanların iş bulma olasılıklarının daha düşük olmasının da ötesinde, iş bulsalar bile daha düşük ücretle çalıştırıldıkları görülmüştür. Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılını Avrupa Beceri Yılı olarak ilan etmesinden hareketle Samsun AB Bilgi Merkezi olarak böyle bir etkinlik organize ettik. Amacımız, katılımcıların bu alanlardaki öz farkındalıklarını arttırmak ve kişisel dönüşüm planlarına katkı sağlamaktır. Böylece sosyal hayatta ve iş hayatında daha fazla yer alabilmelerine katkı sağlamaktır” diye konuştu.
samsunsamsun tsozeki murzioğluöğrencidijitaleğitimmesleki eğitim