Geri

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne Minibüs Garajı şoku

Samsun 2. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Park'ta inşaatı devam ettirilen Minibüs Garajı için Kıyı kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle "Yürütmeyi Durdurma Kararı" verdi.

14:35:59 | 2021-12-06


Haberi Sesli Dinle

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Park'ta yapımı süren Minibüs Garajı, Kıyı Kanunu'na aykırı bulundu. Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından söz konusu alanın ilgili planlarda "kültür Park" alanı kullanımında ve dolgu alanı olduğu, Kıyı Kanunu uyarınca özel mülkiyete konu edilemeyeceği gibi kıyı özel rejimine tabi olduğu, hiçbir planlama yapılmaksızın yapı inşasına başlandığı, bu durumun Kıyı Kanunu ve ilgili Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle projenin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemi ile açılan davada Samsun 2. İdare Mahkemesi Yürütmeyi Durdurma Kararı verdi.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ
Açılan davanın sonunda Samsun 2. İdare Mahkemesi "Samsun İli, İlkadım İlçesi, Pazar Mahallesi, 9453 ada, 1 parselde kayıtlı dava konusu taşınmazın Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine tabii olduğu ve doldurma suretiyle elde edilen arazi vasfına haiz olduğu, ayrıca dava konusu taşınmazın yürürlükte bulunan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında 'park alanı' olarak belirlendiği görülmektedir. Bu durumda; meri 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planında park alanı olarak belirlenen ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümlerine tabii olup, doldurma suretiyle elde edilen dava konusu taşınmaz üzerinde yapılacak yapıların niteliğinin 3621 sayılı Kanun'un 6. maddesinde tahdidi olarak sayılmak suretiyle belirlendiği, söz konusu yapıların da ancak imar planı kararları ile uyumlu olması durumunda yapımına müsaade edilebileceği açık olup, terminal binasının ilgili madde hükmünde belirtilen yapılar arasında yer almadığı gibi aynı Kanun'un 7. maddesinde belirtilen yol, açık otopark, park, yeşil alan ve çocuk bahçeleri gibi rekreasyon alanı olarak da değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, dava konusu taşınmaz hakkında yürürlükteki imar planlarında belirlenen kullanım fonksiyonlarına ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 7. maddesine aykırı bir şekilde İlkadım İlçe Terminal Binası yapımına ilişkin olarak tanzim edilen 24/06/2021 tarih ve 12 sayılı yapı ruhsatında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması hâlinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi" hükmüne vardı.

SAMSUN, KIYI KENTİ OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRMEKTE
Konuyla ilgili Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "Çevre sorunlarına yol açarak kentlerin kıyı yapılarını değiştiren, kent kimliğini tanımsız hale getiren, kıyı kentlerini bu niteliğinden uzaklaştıran, kıyılardaki deniz yaşamını yok eden dolgu alanlarının, yarattığı olumsuzluklarla birlikte, yapılaşmaya açılması çabaları, kentlerimiz için çok daha olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Samsun kenti, bilinçsizce oluşturulan ve halen daha oluşturulma çalışmaları içinde olunan dolgu sahaları sebebi ile kıyı kenti olma özelliğini hızla yitirmekte, denizden hayli uzaklaşmaktadır. Geçmişte yanlış politikalar neticesinde oluşturulan dolgu alanlarının, kent yaşamına olumlu katkı verecek yaşam alanları olarak düzenlenmeleri gerekirken, yapılaşmaya açılma çabaları kabul edilebilir değildir. Mimarlar Odası olarak, Samsun Büyükşehir Belediyesini Dolgu alanları üzerinde yapılaşma politikalarından vazgeçmeye çağırıyor, kamu yararı içermeyen bu doğrultudaki çabaların karşısında olacağımızı ve kamu yararı adına her türlü hukuksal yola başvuracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" denildi.

 

 


samsun büyükşehir belediyesimustafa demirminibüs garajiilçe minibüs terminalimahkemeyürütmeyi durdurmasamsun mimarlar odası