Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çekti
Önde gelen bir iklim eylemi eğitim kuruluşu olan Take Action Global (TAG), 154 ülkeden 4,4 milyon öğretmen ve öğrencinin birlikte iklim eylemi yapmasının her yıl kutlandığı 4. İklim Eylem Günü'nü düzenledi. Etkinliğe Samsun'dan 23 Nisan Ortaokulu öğrencileri de katıldı. Fidan diken öğrenciler, iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli etkinlikler de gerçekleştirdi.
Samsun İlkadım 23 Nisan Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, İklim Eylem Projesi kapsamında 6 hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. ABD merkezli, kar amacı gütmeyen bir eğitim olan Take Action Global tarafından 149 ülkede 2 milyon 700 bin öğretmen ve öğrenciyi kapsayan küresel eğitim projesi ile İngilizce öğretmeni Seçil Sezen rehberliğinde haftalık videolar aracılığıyla keşifte bulunan ve beyin fırtınası yapan öğrenciler, hem eğlendi hem de bağlantılar kurup, sunumlar yaptı. Bulgularını da birbirleri ile paylaşan öğrenciler, iklim değişikliğinin nedenlerini, etkilerini ve çözümlerini her hafta listeledi.
FİDAN DİKTİLER
LEGO Group, UNESCO ve BM tarafından desteklenen etkinlikler kapsamında Samsun Tema Vakfı İlkadım İlçe sorumlusu Derya Keleş Yılmaz tarafından İklim Değişikliği ile ilgili sunum yapıldı. Samsun Orman İşletme Müdürlüğü'nün desteğiyle okulun bahçesine fidan dikilirken, iklim değişikliğinin yerel, küresel sebepleri ve sonuçları hakkında diğer ülke ve kıtalardaki öğrencilerle bağlantı kurup, potansiyel çözümler ürettiler. Öğrenciler ayrıca Tema Samsun İl Temsilciğinin düzenlediği 'Meşe Palamudu Toplama' etkinliğine de katıldı.
DÜNYA İÇİN BÜYÜK ETKİLER OLUŞTURABİLİRİZ
Öğrencilere İklim değişikliği ve yaşam değişimi konulu sunuyu yapan TEMA Vakfı Samsun İlkadım İlçe Sorumlusu Derya Keleş Korkmaz, "İklim değişikliği ile mücadele için yapabileceğimiz şeyler günlük yaşamımızdaki alışkanlıklarımızı değiştirerek ya da yeni alışkanlıklar edinerek doğayı koruyabilmektir. Küçük adımlarla dünya için büyük etkiler oluşturabiliriz. Böylece çevreyi, doğayı, iklimi koruyabilir bu değişikliklerin hızını yavaşlatabilir ve yaşadığımız gezegenin yaşam için gerekli sistemlerini koruyabiliriz" dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÇÖZÜM FIRSATI
Okul Müdürü Ramazan Dere de, "İklim Hareketi Projesi kapsamında öğrencilerimiz iklim değişikliğinin nedenlerini ve etkilerini keşfederek çözüm geliştirip ve harekete geçme fırsatı buldular. Öğrencilerimizin gerçek dünyadaki sorunlara çözüm bulma, eleştirel düşünme, işbirliği ve empati gibi becerileri gelişti. İklim değişikliği ve etkilerine ilişkin davranışları ve bakış açıları değişmeye başladı. Farklı ülke ve kıtalardaki öğrencilerle çevrimiçi toplantılar aracılığıyla bağlantılar kurup, çözümler ürettiler. Bu da öğrencilerin yaşam tarzı ve tüketimini etkilemektedir. Bize bu muhteşem eğitim fırsatını veren Jennifer ve Koen’a teşekkür ederiz" diye konuştu.
KÜRESEL DEĞİŞİM ŞART
Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen online bağlantıya katılan TAG kurucu ortağı Jennifer Williams, her yaş için tasarlanan tam gün ücretsiz çevrimiçi etkinliği tanıtırken, “Dünya çapında gençler iklim değişikliğine tanık oluyor ve harekete geçmek istiyor. Kolektif eylemin gücünü ve küresel düzeyde değişim yaratmada oynadıkları tamamlayıcı rolü anlıyorlar" dedi. İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson ise, "Heyecan verici bir yenilenebilir enerjinin, daha sağlıklı, sürdürülebilir bir dünyanın eşiğindeyiz ve bunun nedeni iklim eylemleridir" ifadelerini kullandı. New York Belediye Başkanı Eric Adams da şunları söyledi: “Destekleri ve rehberlikleri için tüm eğitimcilere de teşekkür etmek istiyorum. Gençlerimize moral vermek ve onlara mentorluk yapmak en kutsal sorumluluklarımızdandır.”
ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Altı haftalık İklim Eylemi Projesi'nin son etkinliği olan İklim Eylem Günü, iklim eğitiminin önemini ve etkisini tartışmak üzere altı kıtadan liderleri bir araya getiriyor. Etkinlikte öğrencilerin bulgularını ve çözümlerini sergilemeleri ve dünya liderleri, önde gelen iklim bilimcileri ve araştırmacıları, yazarlar, sanatçılar ve aktivistlerin kutlama konuşmaları yer alıyor. Bu yılki etkinlik İrlanda'dan Başkan Mary Robinson, Belçika Prensesi Esmeralda, Tony Hawk, astronot Leland Melvin, UNEP, UNESCO, WWF, NASA, TIME for Kids ve çok daha fazlasını ağırladı.
TAKE ACTION GLOBAL HAKKINDA
Take Action Global (TAG), eğitimciler ve K-12 öğrencileri için iklim eylemi eğitimine kendini adamış, kar amacı gütmeyen lider bir kuruluştur. Geçtiğimiz altı yıl boyunca TAG, İklim Eylemi Projesi ve İklim Eylem Günü aracılığıyla 150 ülkeden 4 milyondan fazla öğrenci ve eğitimciye hizmet verdi. TAG, aralarında BM, WWF, NASA, LEGO, Cartoon Network, Jane Goodall Enstitüsü ve 20 Eğitim Bakanlığının da bulunduğu uluslararası uzmanlar ve dünya liderleriyle ortaklıklar kurdu. TAG, BM tarafından akredite edilmiş bir kuruluştur. TAG'ın İklim Eylemi Projesi, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2023 deniz feneridir. TAG aynı zamanda Dünya Günü Organizasyonu ve Gelecek için Cumalar ile birlikte 2022 Dünya Günü İklim Okuryazarlığı Dilekçesinin ortak yazarıdır.
iklimiklim değişikliğisamsun23 nisan ortaokuluTake Action Global