23 Nisan'lı öğrenciler CAP'a katıldı
Take Action Global (TAG) kapsamında, 172 ülkeden 5-22 yaş arası 5 milyondan fazla genç, rekor kıran, ücretsiz, interaktif bir program olan İklim Eylem Projesi'nde (CAP) sanal ortamda bir araya geldi. Öğrencilere iklim değişikliği aktivistleri olma ve gezegenimizi korumak için harekete geçme gücü veren bu küresel harekete, 23 Nisan Ortaokulu öğrencileri de katıldı.
Beşinci yılına ulaşan, NASA ve Birleşmiş Milletler ile birlikte oluşturulan proje, öğrencilere yüksek kaliteli, müfredata uygun kaynaklar, küresel ağ ve sanal değişim, eylem odaklı öğrenme erişimi sağlıyor. Katılımcı öğrenciler, iklim değişikliğine yönelik gerçek dünya çözümlerini geliştirip uygularken, eylemlilik ve yetkilendirme duygusu geliştiriyor.
23 NİSAN ORTAOKULU
ÖĞRENCİLERİ DE KATILDI
Geçtiğimiz yılki CAP olağanüstü öğrenci katılımına tanık oldu. 66 bin 514 karbon eylemi ve 6 bin 7 değişiklik yaratan eylem olmak üzere 72 bin 521 eylem gerçekleştirildi. Öğrenci odaklı girişimler kapsamında 2 milyon 334 bin 601 ağaç dikildi. İlkadim 23 Nisan Ortaokulu'nda ise, iklim değişikliği, dünya çapında önemli bir sorun haline gelirken, öğrenciler de bu konuda farkındalık yaratmak için İklim Hareketi 2024 Projesine kaılarak büyük bir adım attı.. İlk hafta, Climate Action Project sitesinden ders planlarını indirerek sınıflarında akıllı tahtalarla bu konuda bilgi edinen öğrenciler, konu, iklim ve hava arasındaki farkı öğrenmekle başladı. Öğrenciler bu farkları daha iyi anlamak için çeşitli etkinliklere katıldı.
DOĞAYLA BAĞLARI GÜÇLENDİ
23 Nisan Ortaokulu öğrencileri, kartonlara iklimle ilgili hislerini yazıp, duygularını paylaşarak bu konuya dair düşüncelerini somutlaştırırken, İklim Eylemi Starter Kit’indeki sohbet başlatma kartlarını kullanarak tartışmalara başladı. Çalma listesinde yer alan şarkıyı dinleyerek, müzikle iklim konusundaki duygusal bağlarını güçlendiren öğrenciler, sınıf dışına çıkarak doğanın seslerini dinleyip temiz havada nefes alma alıştırması yaptılar. Bu aktiviteler, öğrencilerin doğayla olan bağlarını güçlendirdi. Okul bahçesinde ve çevresindeki bitki ve ağaçları inceleyen öğrencilerin bu gözlemleri, iklim değişikliğinin etkilerini daha somut bir şekilde görmelerine yardımcı oldu. Öğrenciler, iklim değişikliğinin yerel ve globaldeki etkilerini araştırarak sunumlar ve videolar hazırladı. Okul bahçesi temizliği yaptılar. Bu çalışmalar, öğrencilerin iklim değişikliği konusundaki bilgilerini derinleştirdi.
KUŞ CENNETİNİ ZİYARET ETTİLER
Öğrenciler ayrıca, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni ziyaret ederek yerel iklim değişikliği etkilerini gözlemlediler. Kuşların, su kuşlarının ve diğer hayvanların göç yollarını izleyerek, iklim değişikliğinin bu canlılar üzerindeki etkilerini daha yakından inceledi. Burada, iklim değişikliğinin küresel nedenleri hakkında yapılan bir sunum da öğrencilere önemli bilgiler sunuldu. Son olarak, öğrenciler iklim değişikliğine yönelik çözüm önerileri sundular. Ağaç dikme etkinliklerine katıldılar ve çevreyi koruma adına yürüyüşler yaptılar. Bu tür etkinlikler, öğrencilerin hem öğrenmesini hem de harekete geçmesini sağladı. İklim değişikliği gibi küresel bir soruna karşı, öğrencilerin attıkları her adım dünyaya duyarlı bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Öğrenciler proje sayesinde, iklim eylemi için harekete geçiyor ve çevreyi korumak için küçük ama önemli adımlar atıyorlar.
küresel hareketiklim değişikliği23 nisan ortaokulusamsuntake action globaliklim eylem projesi