Geri

Mali Müşavirler çözüm bekliyor

Samsun Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dilaver Öğütçü, meslek mensuplarının ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunlarının olduğunu belirterek, su sorunlara çözüm beklediklerini söyledi.

12:12:08 | 2025-03-01


Haberi Sesli Dinle

SMMMO Başkanı Dilaver Öğütçü, Muhasebe Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Öğütçü açıklamasında, gelecek yıllarda muhasebe haftalarını sorunları çözülmüş bir meslek olarak kutlayabilmek dileğiyle meslektaşlarının Muhasebe Haftasını kutladı. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla 1-7 Mart haftasının Muhasebe Haftası olarak kutlandığını hatırlatan Öğütçü, bu yıl Ramazan ayında yaşanacak olan haftada ilçe programlarını kaldırdıklarını ifade ederek, haftanın finalini 8 Mart günü düzenleyecekleri iftar programı ile yapacaklarını belirtti.

BÖLGENİN EN BÜYÜĞÜ SAMSUN
Samsun Odası’nın, bin 90 üye ile bölgenin en büyük odası olduğuna da vurgu yapan Öğütçü, "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleği, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, üreten, canlı ve dinamik bir Türkiye için kaliteli hizmet sunarak, ülkemizin ve işletmelerin gelişimi için çalışan, ülkenin iktisadi hayatının vazgeçilmez unsuru olmuştur. Odamız, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi gereken, beyan ve bildirimlerin, hazırlanması, gönderimi, meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, KGK, BDDK, SPK, EPDK ve KOSGEB gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Meslektaşlarımızın yaptıkları görevler, ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı sunmaktadır. Ülke ekonomisine bilgi ve birikimi ile sahip çıkan ve hizmet eden meslek mensuplarımız, işletmelerin güçlü ve vizyoner danışmanı olarak iktisadi hayatın geleceğine yön vermekte, ayrıca sürekli gelişen ve dijitalleşen geleceğin dünyasında etkin bir şekilde yer almaktadır" dedi.

ÖNEMLİ SORUNLAR VAR
Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören meslek mensuplarının ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunduğunu da ifade eden Öğütçü, "Yaşanabilir bir mali tatil için yasal düzenleme yapılmalıdır. Meslek mensuplarının vermiş olduğu hizmetlerde KDV oranı indirilmeli, mümkün olamıyorsa tevkifat kapsamına alınmalıdır. Tahsilat sorununun çözümü için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Tahsilat ve beyanlarda KDV - Gelir Vergisi çelişkisi giderilmelidir. Kapasite uygulamasına ve ücret tarifesinde iş yükü esaslı ücret tarifesine geçilmelidir. SMMM stajyerleri kayıtsız şartsız teşvik kapsamına alınmalıdır. Meslek Mensuplarımız KOBİ desteklerinden faydalandırılmalıdır. Mücbir sebep halinin kapsamı genişletilmelidir. Nispi temsil kaldırılmalı veya düzenlenmelidir. TÜRMOB yönetimindeki 5’e 4 sorunu bir an önce çözüm bulmalıdır. Haksız rekabet ile mücadele devam etmekte olup; haksız rekabet doğuracak davranışların önüne geçecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mevzuat değişiklikleri torba yasalarla yapılmamalıdır. Meslektaşlarımıza arabuluculuk yetkisi verilmelidir. Özelgeler meslek mensubuna verilmelidir. Belli hizmet süresini tamamlayan meslek mensuplarına yeşil pasaport verilmelidir" ifadelerini kullandı.

 


dilaver öğütçüsmmmomali müşavir