Dünya buğday arıyor, samsun üretiyor
Tüm dünyada buğday krizi yaşanırken, Samsun'da çiftçiler buğday hasadı yapmaya başladı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hasat yapan çiftçileri ziyaret etti.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç ile birlikte Havza İmircik Mahallesi'nde Buğday Hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. Çiftçilerle görüşme yapan İl Müdürü Sağlam, aynı zamanda İl ve İlçe Müdürlüğü ekipleriyle birlikte biçerdöver kontrolleri gerçekleştirdi.
HAŞERELERE KARŞI İLAÇLAMA ÖNEMLİ
Samsun'da buğdayın genellikle güzden ve kışlık olarak ekildiğine dikkat çeken Sağlam, "Kışlık ekim yapmak suretiyle, yazlık ekime oranla daha yüksek verim elde edildiği bilinmekte olup, ilimizde buğdayın en uygun ekim zamanının 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında olduğu yapılan agronomi gözlemleriyle de netlik kazanmıştır.
Tıpkı diğer ürünler gibi, yüksek verim için sertifikalı tohumluk kullanılması gerekliliğinin önemli. Buğday için hasat zamanı Haziran- Ağustos ortaları arsına tekabül eden ortalama 2 aylık bir dönemdir. Danedeki nem oranı yüzde 13,5 olduğu zaman en uygun hasat zamanıdır. Pratikte bunu anlamanın yolu ise bitkilerin tamamen sararması ve danenin sertleşmesi olarak özetlenebilir. Depolama aşaması uzun sürecekse depo haşerelerine karşı ilaçlama elzemdir" dedi.
1 MİLYON DEKAR ALANDA EKİM YAPILDI
TÜİK verilerine göre Samsun'da 2021 yılında 963 bin 135 dekar alanda 339 bin 180 ton buğday üretimi gerçekleştirilerek dekara ortalama 352 kg/da verim elde edildiğine de vurgu yapan Sağlam, "2022 yılında da İlimizde yaklaşık 1 milyon dekar alanda buğday ekimi gerçekleştirilmiş olup şu ana kadar yapılan hasat işlemlerinde ortalama dekar başına 250 ile 750 kg arasında verimler elde edilmiştir. Bu yılki verim yüksekliği çiftçimizin yüzünü güldürdüğü gibi TMO tarafından gerçekleştirilen buğday alım fiyatları da çiftçimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. İlimizde Buğday hasadının yüzde 80’i biçerdöverle yapılmaktadır. Dane kaybını önlemek için İl ve İlçe Müdürlüklerimizde 53 kontrolör görevli olup hasat boyunca sahada görev yapacaklardır. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine 5 bin 326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddesine göre işlem yapılacak olup, 2022 yılı cezası 581 TL'dir. Çiftçilerimiz anız yangınlarına karşı da uyanık ve dikkatli davranmalıdır. Anız yakma yasağına uyulmaması halinde ise 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre işlem yapılacak olup, 2022 yılı için 109,49 TL/ da cezası uygulanacaktır. 2022 hasat döneminin çiftçilerimiz için bol ve bereketli olmasını dilerim" diye konuştu.
samsuntarımbuğdayhasat