Demirtaş'tan 3 Aralık'ta anlamlı ziyaret
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.
Şehrimizde yaşayan dezavantajlı vatandaşlarımızla sevgimizi, kardeşliğimizi, muhabbetimizi paylaşma noktasın her platformda bir araya gelmeyi önemsediklerini ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu ve üyeleri ile eşi Lütfiye Demirtaş’la birlikte bir araya geldi. Köksal Ersayın Lisesi öğrencilerinin de katılım sağladığı programda başkan öğrenciler bir süre sohbet etti.
ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR
Karşılıklı sorunların cevap bulduğu ziyarette İnsanlık tarihi ile birlikte ortaya çıkan engellilik, günümüz toplumlarında da devam eden dezavantajlı bir durum olduğunu dile getiren Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu,“Öncelikle toplumumuzun engellilik durumunun yaşamın bir gerçeği olduğunu kabul etmesi lazım. Daha da önemlisi şehrimizde cadde ve sokaklar başta olmak üzere, kamu binaları ve özel sektöre ait işyerleri, Restaurant-Lokantlar, Giyim Mağazaları, Bankamatikler, toplu ulaşım araçlarının birçoğunun engellilere yönelik kolaylıkları sağlamadığını görüyoruz. Engelli adayı olmadan önce bir çocuklu veya bebek arabalı kadın, yaşlı bir birey, bir engelli için rampaların eğimleri, biçimleri, kaldırım yüzeyleri, yükseklikleri, ortalıktaki direkler, ağaçlar, kavşaklar, yaya geçitleri, inanın bunun sonucunda engelli adayı olma ihtimalinizi tekrar gözden geçireceksiniz. Yetkili kurumların, erişilebilirliği sağlaması bizlere en büyük destek olacaktır” diye konuştu.
ENGELLİ İFADESİ BİZLERİ DERİNDEN YARALIYOR
Engelliler sadece 3 Aralık ve 10-16 Mayıs tarihlerinde törenlerle ve alkışlarla anılıp hatta engelli olma durumu kutlanacak kadar sığ bir bakışa muhatap edilemeyecek değerli bir sosyal kitle olduğunu sözlerine ekleyen Hakyemez,” Bazen ‘Engelliler’ ya da güncel deyimle ‘engellenenler’ kelimeleri duyulduğunda, hissedilenlerden en yaygını nedir diye düşünmek gerek. Öncelikle bir üzüntü, yetersizlik, acıma duygusuyla karışık bir algı oluştuğu kesindir. En çok kullanılan söylemleri dile getirmek gerekirse, ‘Onlar bizim engelli kardeşlerimiz; hepimiz engelli adayıyız; her zaman yardıma hazırız, duaları bize yeter, bir de kişiye özel ‘şükret haline, senden beteri var’ vs. cümleleri bizleri oldukça derinden yaralamaktadır” diye konuştu.
HAYATA EŞİT ŞEKİLDE KATILMAK BİZİM DE HAKKIMIZ
Engelli ve dezavantajlı insanlarımız sosyal devlet sahiplenerek, sağlık, eğitim ve sosyal alanda her aşamada yanında olmasına da dikkat çeken Hakyemezoğlu,” Her alanda fiziki erişim ve ulaşımı sağlanacağı bir kentte kamu ve özel sektörde engelli kotası, atamaların bir an evvel yapılarak çalışamayan engelliye aile geliri üzerinden değil de, birey olarak bakılarak insanca yaşanabileceği bir aylık bağlanacak ki, engelli muhtaçlık damgasından ve ailesine, çevresine tamamen bağımlı halden kurtulsun. Devletin her vatandaşının eğitim alıp, gelişip hayata tam ve eşit olarak katılımını sağlaması halinde engelli onuruyla kendi ayakları üzerinde durabilen bireylere dönüşebilir” diye konuştu.
HAYATIMIZIN HER ALANINDA SİZLERE İHTİYACIMIZ VAR
Engelli kardeşlerimiz ve dezavantajlı gruplarda olan vatandaşlarımızın her alanda aktif rol almasını destekliyoruz diyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,”Türkiye nüfusunun yüzde 17’si engelli bireylerimizden oluşuyor. Bu rakam hiç küçümsenecek bir rakam değil.Çünkü hayatımızın her alanında sizlere ihtiyacımız var. Unutmayalım ki hepimiz bugün birer engelli adayıyız. Biz dezavantajlı vatandaşlarımızın için de mücadele veriyoruz. Kentleri tasarlarken şöyle bir özellik vardır; Sağlam olanlar, engelliler için tasarlanan yerlerde hayatlarını kolayca idame ettirebilirler ama engellilerin sadece sağlamlar için tasarlanan yerlerde yaşamalarını sürdürmeleri imkansızdır. Yoldan en iyi geçenler, ardından gelenlere engel bırakmayanlardır. Engellilerimizin önündeki engelleri kaldırmak için biz bu güne kadar ciddi çalışmalar yaptık. Yaptığımız yaya kaldırımlarının yanı sıra belediyemize ait tüm hizmet binalarında; kültür, sanat, spor ve eğitim merkezleri ile kütüphanelerimizi dezavantajlı bireylerimizin kolaylıkla hizmet alabilmesi için tasarladık. Ayrıca verdiğimiz kültür, sanat ve spor kurslarımızdan da yine bu gruptaki vatandaşlarımızın yararlanmasını sağladık. Hizmetlerimizi engelliler için ulaşılabilir kılmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Necattin demirtaşİlkadım Belediyesisakatlar derneğihayriye hakyemezoğlu