Geri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a: İzmir'i unutma, bir gece ansızın gelebiliriz

TEKNOFEST'te alandaki kalabalığa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki tacizlerine "İzmir'i unutma. Daha ileri gidersen bedeli ağır olur. Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleriyle tepki gösterdi.

14:42:25 | 2022-09-03


Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleşen TEKNOFEST 2022 kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Gençlere seslenen ve teknolojinin önemine vurgu yapan Erdoğan, çeşitli konularda değerlendirmeler yaptı.

"İZMİR'İ UNUTMAYIN"
Yunanistan'ın son zamanlarda Ege Denizi'ndeki Türk kuvvetlerine karşı yapmış olduğu tacizlere de çok sert tepki gösteren Erdoğan, "Ey Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir'i unutma. Adaları işgal etmeniz bizi bağlamaz. Vakti zamanı geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz. Dün ülkemizin ayağına prangalar takarak ilerlemesini engelleyenlerin bir yerleri beklediğinden emin olun. Bunlara fırsat vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi. Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16'ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan'ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı.

NATO "DÜŞMANCA HAREKET" SAYIYOR
NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kurallarına göre "düşmanca hareket" sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın müttefiklik ilkelerine aykırı davrandığı, batı ülkelerinin de bu konuda çift taraflı politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlatan kaynaklar, Yunanistan'ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 yıl önce tedarik ettiğine dikkati çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1997-1998'de Rus yapımı S-300 sistemini, Türkiye'nin itirazlarının ardından Kıbrıs yerine 1999'da Yunanistan'ın Girit Adası'na konuşlandırılmıştı. Yunanistan'ın ilk denemesini 2013'teki "White Eagle" tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.


samsunak partiteknofestcumhurbaşkanırecep tayyip erdoğanyunanistan s 300