Atakum'da Disleksi Farkındalık Panali düzenlendi
Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Türkiye Disleksili Çocuklar Vakfı Samsun İl Temsilciliği ve Atakum Albatros Özel Eğitim Merkezi işbirliği, Atakum Rehberlik ve Araştırma Merkezi organizasyonuyla, ‘Disleksi Günü ve Haftası’ kapsamında “Disleksi Farkındalık Paneli” düzenlendi.
Disleksi Günü ve Haftası nedeniyle düzenlenen ve disleksi alanında çalışan panelist akademisyenler ve öğretmenler ile dernek üyeleri ve ailelerin katıldığı panelde “Disleksiye dikkat çekildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, “Kişinin normal veya üstün zekâ düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan Disleksinin, genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlendiğini, bu güçlüğü yaşayan bireylerin çoğunda aynı zamanda dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin de bulunduğunu, Disleksinin kontrol altına alınmasında erken tanılama ve doğru eğitim öğretim yöntemleri uygulamanın büyük önem taşıyor ”dedi.
‘ÖĞRENCİLERİMİZİN VE AİLELERİNİN DAİMA YANINDAYIZ’
Disleksi alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Yetik, “Disleksi tanısı alan çocuklarımız, rehberlik ve araştırma merkezimiz tarafından düzenlenen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile özel eğitim ihtiyacı olan diğer akranlarına sunulan tüm özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Disleksi olan öğrencilerimiz, tüm okullarımızda kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları yoluyla eğitim almakta ve bu kapsamda sağlanan destek eğitim hizmetlerinden faydalanmaktadır. Bu öğrencilerimize eğitim hayatları boyunca her alanda destek sağlanmaya devam ediyoruz, edeceğiz... Özel eğitime ihtiyacı olan tüm öğrencilerimizin olduğu gibi disleksi tanısı alan öğrencilerimiz ve ailelerimizin de yanındayız” şeklinde konuştu.
‘BIR HASTALIK DEĞİL,ÖĞRENME ŞEKİLLERİNDEN FARKLILIKTIR’
Görevini önemseyrek yaptığını dile getiren Yetik, “Unutmayalım ki, her çocuk öğrenir. Aynı veya farklı anda, aynı ya da farklı yolla öğrenir. Ama öğrenir. DİSLEKSİ de bir hastalık değil, öğrenme şekillerindeki farklılıktır. Tabiki ”Her çocuk özeldir” ve bizim için hepsi çok kıymetlidir. Einstein ve Edison gibi pek çok dâhinin de disleksi oldukları bilinmektedir. Onlar doğru eğitim metotları ve farklı öğretim yöntemleriyle başarılı bir dahi olabilmişler. Bizlere düşen bu çocuklarımızın öğrenme zamanlarını ve yollarını keşfedip onlara uygun eğitimi vermektir. Önemli olan yapamadıkları değil, yapabildiklerinin farkına varmalarını sağlamaktır” diye konuştu.
Panelist sunumlarıyla devam eden program sonrasında, karşılıklı soru-cevaplarla bu anlamlı haftada faydalı bir etkinlik gerçekleştirildi.
Haber: Köksal ÖNER
atakummilli eğitimdisleksipanelirfan yetik