Geri

Atakum Belediyesi’nden afet farkındalık semineri

Atakum Belediyesi ve MAG AME iş birliğinde, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü nedeniyle afet farkındalık semineri düzenlendi. Seminerde, afet öncesinde ve afet esnasında alınabilecek pratik önlemler anlatıldı.

10:27:53 | 2024-02-07


Haberi Sesli Dinle

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 1. yıl dönümünde, Atakum Belediyesi ve Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG AME) iş birliğiyle afet farkındalık semineri gerçekleştirildi. Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere Atakum Belediyesi Başkan Vekili Dilek Çınar başta olmak üzere çok sayıda konuk katıldı. MAG AME İl Temsilcisi Eren Yaşlı’nın gerçekleştirdiği sunumda deprem başta olmak üzere afetler öncesinde, sırasında ve sonrasına alınabilecek pratik önemler konuşuldu.

YARALARI SARMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Belediyesi Afet İşleri Müdürü Neslihan Tiryaki, “1 yıl önce bugün yaşanan ve 11 ilimizde ağır tahribata neden olan deprem felaketleri sebebiyle ülke olarak çok acı ve zor bir süreçten geçtik. Meydana gelen depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Afetzedelerimizin yaralarını sarmak için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bir daha böyle bir acının ülkemizde ve dünyada yaşanmaması temennisiyle her zaman olduğu gibi, bugünden sonra da birlikte kenetlenerek bu acılarımızı hafifleteceğiz” diye konuştu.

ACİL DURUM PLANI YAPIN
MAG AME’nin gönüllülük temelli afet çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren MAG AME İl Temsilcisi Eren Yaşlı, deprem bölgesindeki deneyimlerini anlattığı konuşmasında deprem esnasında yapılması gerekenler hakkında önemli konulara değindi. Ayrıca, afet öncesinde alınacak tedbirler ve afet sonrası müdahale süreçleri üzerine pratik öneriler paylaştı. Yaşlı, “Bilgileniyoruz, planlama yapıyoruz ve hazırlıklı oluyoruz. Öncelikle acil durum planı hazırlamalıyız; ama evdeki her ferdin bu planda yer alması gerekiyor. Apartmandaki herkesin dahil olduğu bir plan yapılırsa çok daha iyi olur” dedi.

AFET ÇANTASINI İHMAL ETMEYİN
Evlerin de afetlere karşı düzenlenmesi gerektiğini belirten Yaşlı, “Kaçış güzergahımızda şemşiyelik, vazo veya hole dökülebilecek dolap gibi eşyaların olmaması gerekiyor. Dolaplarımızı da L plakalar ile duvara sabitliyoruz. Bir afet ve acil durum çantası hazırlamalıyız bu çanta bizi 72 saat idare edebilmeli. İlk 72 saat, profesyonel ekiplerin gelmesi açısından çok önemli. O yüzden 72 saat kendi başımızayız. Mevsime göre de 6 ayda bir çantamızın düzenlenmesi lazım. Çantada, çocuklar için malzemeler, pilli radyo ve fener, yedek piller, su ve yiyecek, sürekli kullandığınız ilaçlar, giysi ve battaniye, çok amaçlı çakı, bozuk para, gözlük, önemli evrak kopyaları, düdük, ilk yardım çantası gibi eşyalar olmalı” ifadelerini kullandı.


atakumatakum belediyesiatakum belediye başkanıcemil devecisamsunsamsun haberleri